Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
           Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
            Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
             Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες

Eνεργοί Μικροοργανισμοί (ΕΜ) – Το θαύμα της φύσης

Στη σελίδα τούτη θα διαβάσετε:

    1.   Άρθρο για τους ΕΜ που δημοσιεύθηκε στον τύπο της Καρδίτσας
    2.   Οδηγίες παρασκευής του ΕΜα
    3.   Οδηγίες χρήσης του ΕΜα

 Μια επανάσταση που θα σώσει τη γη

ΕΝΕΡΓΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Ένα απόλυτα οικολογικό προϊόν που μπορεί να ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα και να δώσει λύση εκεί που άλλα μέσα δεν μπορούν
Σχετικές ιστοσελίδες:
www.emhellas.com και www.naturam.gr

 Άρθρο του γεωπόνου Σωκράτη Βασιλάκου που δημοσιεύθηκε στο τύπο της Καρδίτσας στις 18 και 19 Δεκέμβρη 2008

Ενεργοί Μικροοργανισμοί (ΕΜ) - το θαύμα της φύσης

Πρόκειται για μια ανακάλυψη της δεκαετίας του 1970, ενώ στην Ελλάδα έγινε γνωστή τη δεκαετία του 1990. Το προϊόν είναι απολύτως οικολογικό, παράγεται σε 50 χώρες του κόσμου και εφαρμόζεται σε 150. Η τεχνολογία των ΕΜ έχει εφαρμογή σχεδόν σε όλους τους τομείς όπως γεωργία, κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργειες, βιομηχανία , διαχείριση νερών, λυμάτων, σκουπιδιών, υγεία, νοικοκυριό, δομικά υλικά, προστασία περιβάλλοντος, εξάλειψη δυσοσμιών κ.λπ. Τα αποτελέσματα στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι άμεσα και θαυματουργά, το δε κόστος χαμηλότερο των άλλων μέσων εφαρμογής.

 Η επιστήμη δεν είπε ακόμη τον τελευταίο της λόγο. Η τεχνολογική εξέλιξη συνεχίζεται και οι ανακαλύψεις και εφευρέσεις επίσης. Κάτι που σήμερα έχει εφαρμογή στη ζωή μας και θεωρείται αδιαφιλονίκητο, ίσως αύριο να θεωρείται παρωχημένο. Η ανακάλυψη και η εφαρμογή της τεχνολογίας των Ενεργών Μικροοργανισμών (ΕΜ) αποτελεί μια πραγματική επανάσταση της επιστήμης, η οποία δυστυχώς άργησε να έρθει στη χώρα μας, και πολύ φοβάμαι ότι θα αργήσει και να διαδοθεί, διότι αντικαθιστά και ακόμη καταργεί πολλά προϊόντα όπως π.χ. λιπάσματα και φυτοφάρμακα στη γεωργία, φάρμακα στην ιατρική κλπ. και ως εκ τούτου τα θιγόμενα οργανωμένα συμφέροντα θα αντιπαραθέσουν όλα τους τα μέσα να καθυστερήσουν τη διάδοση των ΕΜ.
Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί (ΕΜ) ή το θαύμα της φύσης όπως αρκετοί τους αποκαλούν, είναι μείγμα διαφόρων ωφέλιμων μικροοργανισμών που υπάρχουν ελεύθεροι στη φύση. Όταν αυτοί έρθουν σε επαφή με οργανικό υλικό, αποβάλλουν ωφέλιμες ουσίες, όπως βιταμίνες, οργανικά οξέα, ορυκτές χειλικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά και πραγματοποιούν τα θαυματουργά αποτελέσματά τους. Το προϊόν των ΕΜ αποτελείται από φυσικούς και μη γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς. Διατίθεται σε υγρό διάλυμα το οποίο αποτελείται κυρίως από βακτήρια γαλακτικού οξέος, φωτοσυνθετικά βακτήρια, διάφορα είδη μαγιάς και ζυμομύκητες.

Που εφαρμόζονται και ποια τα αποτελέσματά τους: Η ανακάλυψη αυτή έχει εξελιχθεί σε μια εκτεταμένη τεχνολογία με φανταστικές δυνατότητες εφαρμογής, στη γεωργία, κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργειες, βιομηχανία, παραγωγή τροφίμων, , διαχείριση νερών, λυμάτων σκουπιδιών, νοικοκυριό, δομικά υλικά, προστασία του περιβάλλοντος, εξάλειψη δυσοσμιών, υγεία (ιατρική). Η εφαρμογή τους είναι πολύ εύκολη (κυρίως με ψεκασμό) και το κόστος αγοράς του προϊόντος είναι φθηνότερο, ενώ τα αποτελέσματά τους είναι ασύγκριτα μεγαλύτερα και ποιοτικότερα.
-Στη Γεωργία: οι ΕΜ βελτιώνουν τη γονιμότητα του εδάφους και παρέχουν φυτοπροστασία (αποτελεσματικοτερη όταν συνδυάζεται με ζεόλιθο), δίνουν μεγαλύτερες αποδόσεις, καλύτερη ποιότητα, ανώτερη γεύση και μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης στα γεωργικά προϊόντα. Επιδρούν στην παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ, βελτιώνουν τη δομή του εδάφους και το βοηθούν να συγκρατεί την υγρασία, συμβάλλοντας έτσι στην υγιή ανάπτυξη των φυτών. Ακόμη συντελούν στη δυναμική ανάπτυξη των φυτών, αυξάνοντας τη χλωροφύλλη, στη βελτίωση της ανθεκτικότητάς τους και στην επίτευξη της ομοιομορφίας των καρπών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση της καρποφορίας των φυτών.
Η βελτίωση της ποιότητας δεν εμφανίζεται μόνο στα νωπά αλλά και στα μεταποιημένα προϊόντα στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ΕΜ, όπως π.χ. σε τυριά, αναψυκτικά, λαχανικά, φρούτα, κ.ά.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο από την εφαρμογή της τεχνολογίας των ΕΜ είναι η βελτίωση της γεύσης και του αρώματος των προϊόντων κάτι που επιτυγχάνεται από την θετική επίδραση των ΕΜ στην γονιμότητα του εδάφους.

- Στην κτηνοτροφία οι ΕΜ φροντίζουν για ένα υγιές κλίμα στον στάβλο, περιορίζουν σημαντικά τη δυσοσμία, βελτιώνουν την ποιότητα και την αποδοτικότητα των ζωοτροφών, αυξάνουν τις αποδόσεις των ζώων και ταυτόχρονα παράγουν υψηλής ποιότητας προϊόντα.
Οι κτηνοτρόφοι διαπιστώνουν ότι, όταν ψεκάζονται τακτικά οι στάβλοι και όταν έχει προηγηθεί ζύμωση των ζωοτροφών με ΕΜ, επιτυγχάνουν υγιέστερα ζώα, υψηλότερη απόδοση και μεγαλύτερη ευζωία.
Εφαρμογές σε άλλους τομείς:
Οι ΕΜ, μετά την εντυπωσιακή εξάπλωσή τους σε όλο τον κόσμο, κατέχουν σήμερα θέση κλειδί στην αντιμετώπιση διαφόρων περιβαλλοντικών προβλημάτων και βλαβερών επιπτώσεων σε πολλούς άλλους τομείς. Η πολυλειτουργική συμβίωση ωφέλιμων οργανισμών ΕΜ έχει πολλές εφαρμογές, όπως στην οικιακή καθαριότητα, στην ιατρική, στην οδοντιατρική, στη διάθεση πόσιμου νερού, στη διαχείριση των λυμάτων, υπολειμμάτων και των σκουπιδιών και αλλού.

Εφαρμογή στη βιολογική γεωργία:
Το παρασκεύασμα των ΕΜ έχει αναγνωριστεί ως βιολογικό προϊόν στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην Ελλάδα., όπου χρησιμοποιείται με εξαιρετική επιτυχία.

Τι είναι οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί (ΕΜ)

Οι ΕΜ ανακαλύφθηκαν το 1968 από έναν Ιάπωνα καθηγητή γεωργικού πανεπιστημίου, τον Dr. TERUO HIGA, ως μια εναλλακτική λύση στη χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία. Σήμερα οι ΕΜ παράγονται παγκοσμίως σε πάνω από 50 χώρες ενώ χρησιμοποιούνται σε 150 περίπου. Η Βραζιλία είναι η πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή προϊόντων ΕΜ και τούτο διότι στην εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής πρωτοστατεί η ίδια η κυβέρνηση, όπως βέβαια συμβαίνει και σε αρκετές άλλες χώρες.
To ιδιαίτερο σε αυτή την ανακάλυψη είναι ότι ενώ οι ίδιοι οι μικροοργανισμοί υπάρχουν μεμονωμένοι στη φύση και η δράση τους είναι περιορισμένη, στο σκεύασμα ΕΜ, το οποίο έφτιαξε ο Dr. HIGA, είναι συγκεντρωμένοι σε ένα μείγμα με αποτέλεσμα η δράση τους να είναι εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή.
Οι ΕΜ συντάσσονται με τα όμοια βακτήρια που υπάρχουν στο περιβάλλον, πολλαπλασιάζονται και υπερτερούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να δημιουργούν μόνο αναγέννηση, σωστή αύξηση των φυτών, μεγαλύτερη σοδειά και σταδιακά εξαφάνιση της μόλυνσης του εδάφους.
Με τους μικροοργανισμούς αυτούς παράγονται προϊόντα μεταλλαγής της ύλης, όπως χειλικές ουσίες, αντιβιοτικά, φυσικές ορμόνες, βιταμίνες, ένζυμα, αντιοξειδωτικές ουσίες κτλ., οι οποίες είναι δυνατόν να απορροφηθούν άμεσα από τα φυτά.
Αυτά τα προϊόντα είναι σε θέση να διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών και να αυξήσουν τη φυσική αντίσταση του εδάφους των φυτών και των ζώων, αναστέλλοντας έτσι τις ασθένειες.
Τα αντιοξειδωτικά φροντίζουν ώστε να παρουσιάζεται λιγότερη οξείδωση με την ενεργοποίηση της διαδικασίας της ζύμωσης.
Οι ΕΜ προσδίδουν γονιμότητα σε εδάφη που έχουν οργανική ουσία, τόση ώστε να τρέφονται τα βακτήρια των ΕΜ. Ένα έδαφος στο οποίο κυριαρχούν οι εποικοδομητικοί μικροοργανισμοί, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε εντυπωσιακό επίπεδο παραγωγής, να αναστείλει τις ασθένειες και να συμβάλει στην παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας.

Ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και αντιοξειδωτικές ουσίες: Σε σχέση με την τεχνολογική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών, η αύξηση της εκπομπής ακτινοβολιών στο περιβάλλον δημιουργεί όλο και περισσότερο επικίνδυνες «ελεύθερες ρίζες» οξυγόνου. Πρόκειται για ακραίες επιθετικές ενώσεις που οδηγούν στην αποσύνθεση και την αποικοδόμηση άλλων ουσιών της ατμόσφαιρας και των οργανισμών. Γενικά είναι γνωστή η δημιουργία της σκουριάς στα μέταλλα, η οξείδωση των μαρμάρων, και όλες οι διαδικασίες γήρανσης του ανθρώπινου οργανισμού. Τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και γενικά όλα τα αέρια καπνού και κυρίως εκείνα της καύσης των απορριμμάτων δημιουργούν δηλητηριώδη αέρια. Σκουπιδότοποι, αποχετεύσεις και η συμβατική γεωργία και κτηνοτροφία επιβαρύνουν επίσης το έδαφος με βλαβερές ουσίες.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ιάπωνα καθηγητή T. Higa, ο πλανήτης μας βρίσκεται σε ραγδαία καταστροφική πορεία. Η τάση αυτή μπορεί να αναχαιτιστεί με τους ΕΜ, που περιέχουν και «ειδικούς» μικροοργανισμούς για την αποικοδόμηση των περιβαλλοντικών τοξικών ουσιών.

 Μερικές μαρτυρίες από τη χρήση των ΕΜ: Στην Καρδίτσα, από ότι γνωρίζουμε, πρωτοπόρος στην χρήση των ΕΜ είναι ο γνωστός βιοκαλλιεργητής κ. Σεραφείμ Κωτίνας, ο οποίος από διετίας εφαρμόζει την τεχνολογία αυτή στις καλλιέργειές του με θαυματουργά αποτελέσματα όπως ο ίδιος λέει. Επίσης ο Σωκράτης Βασιλάκος - βιοκαλλιεργητής από το 1990 - (τηλ.2441021000) ο οποίος εφαρμόζει τους ΕΜ στο αγρόκτημά του, και στην υγιεινή του σπιτιού του, αλλά και του οργανισμού του, διαπιστώνει και ο ίδιος τα θαυματουργά πράγματι αποτελέσματα.
Στο νομό Μαγνησίας υπάρχει εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 2007, τα μέλη της οποίας εφαρμόζουν την τεχνολογία των ΕΜ σε καλλιέργειές τους, αλλά κυρίως προσπαθούν να τη διαδώσουν και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Κάποια από τα μέλη της το προσεχή Φλεβάρη θα έρθουν στην πόλη μας για σχετική ενημέρωση του κοινού της Καρδίτσας σε διάλεξη ή ημερίδα. Για επικοινωνία μαζί τους τηλ. :6978288264 ΦΑΞ: 24260 23733 και www.oiko-em.gr
Στην Παλαιόχωρα Ν. Χανίων Κρήτης
Ο Νίκος Θεοδωράκης, τηλέφ. 2823041126 βιοκαλλιεργητής, χρησιμοποιεί την τεχνολογία των ΕΜ από τον Νοέμβριο του 2007. στα θερμοκήπιά του με απίστευτα αποτελέσματα: μετά την εφαρμογή των ΕΜ, όχι μόνο δεν υπήρξε καμία ασθένεια στα θερμοκήπια, αλλά και ασθένειες που είχαν εμφανιστεί πριν από την εφαρμογή των ΕΜ, όπως ο περονόσπορος και ο τετράνυχος, εξαφανίστηκαν από το θερμοκήπιο. Και κάτι ακόμη που είναι και το κυριότερο: είχε διπλάσια παραγωγή, γευστικότερα προϊόντα και όλα αυτά με λιγότερα έξοδα, διότι ο Νίκος Θεοδωράκης, περιόρισε τα λιπάσματα της αγοράς, φτιάχνοντας ο ίδιος το δικό του λίπασμα με τη βοήθεια των μικροοργανισμών, το λεγόμενο Βοκάσι. Τα θεαματικά αποτελέσματα συνεχίστηκαν και έγιναν αιτία να επισκεφθούν το φυτώριο πολλοί γεωπόνοι της περιοχής καθώς και το Γεωπονικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ηρακλείου. Τον Απρίλιο του 2008 συνέβη το εξής απίστευτο: έπρεπε να ξεριζωθούν οι ντοματιές για να φυτευτούν άλλα φυτά. Ο Νίκος για κάποιο λόγο καθυστέρησε να το κάνει και επέστρεψε στο θερμοκήπιο αυτό 15 ημέρες αργότερα για να ξεριζώσει τις ντοματιές. Όταν μπήκε μέσα, στην αρχή νόμισε ότι είχε μπει στο θερμοκήπιο του γείτονα. Αυτό που αντίκρισε ήταν απίστευτο. Οι ντοματιές είχαν βγάλει εκατοντάδες λουλούδια και είχαν αρχίσει να δένουν πάλι καρπούς. Έτσι η σοδειά συνεχίστηκε μέχρι τον Ιούλιο αποδίδοντας άφθονους καρπούς. Οι ΕΜ έδωσαν στον Νίκο πλούσια σοδειά για την εμπιστοσύνη που τους έδειξε.
Περισσότερα για τη περίπτωση αυτή και σχετικές φωτογραφίες βλέπε στην ιστοσελίδα: www.emhellas.com στην ενότητα «ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ»
Στο Μαντράκι -Αυλώνος Ν. Εύβοιας ο κ. Ζαργάνης Πέτρος τηλ. 6972889665, έχει ορνιθοτροφείο με 5000 κότες και οι εμπειρίες του από την εφαρμογή των ΕΜ είναι θαυματουργές: Εξαφανίσθηκε η δυσοσμία, ανέβηκαν οι αποδόσεις των πουλερικών και περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι ασθένειες
Στην Εύβοια και στη Λειβαδιά η εφαρμογή των ΕΜ σε χοιροστάσια είναι καταπληκτική τηλ. 6972929124 : Εξαφανίσθηκε η δυσοσμία, ανέβηκαν οι αποδόσεις των ζώων, περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι ασθένειες των χοιρινών, παράγεται νοστιμότερο κρέας. Στη Δράμα ο αμπελουργός Σοφρονιάδης Γρηγόριος τηλ. 2521021438 & 6977794645, χρησιμοποιεί με εντυπωσιακή επιτυχία τους ΕΜ στα αμπέλια του, στα οικιακά ζώα (κότες, σκυλιά, γατιά) στην καθαριότητα του σπιτιού, στην υγιεινή του οργανισμού του κ.λπ.
Ακόμη, όντας ο ίδιος κτηνίατρος, κάνει χρήση της τεχνολογίας των ΕΜ σε μεγάλα ζώα για αντιμετώπιση ασθενειών με θαυματουργά αποτελέσματα.

 ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΝΕΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΟΓΓΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΜΥΡΙΖΟΥΝ: Αξίζει να αναφέρω την περίπτωση του δήμου Έπιας Μεσσηνίας, όπου ο δήμαρχος κ. Νίκος Αναστασόπουλος (τηλ.2725031988), τον Ιούλιο του 2004, έκανε για πρώτη φορά χρήση των ΕΜ στα λύματα των υπονόμων της κοινότητας Λογγά, με εξαιρετικά αποτελέσματα: Τα λύματα, με έντονη δυσοσμία, χωρίς καμία επεξεργασία, οδηγούνται σε κοντινό ποτάμι έξω από τη κοινότητα. Μετά την εφαρμογή των ΕΜ, φτάνουν στον τελικό αποδέκτη (ποτάμι) πεντακάθαρα, όπως διαπιστώνεται, ύστερα από επίσημες αναλύσεις. Η εφαρμογή των ΕΜ εξακολουθεί από τότε να εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.
Ανάλογη εφαρμογή γίνεται στο δήμο Κορώνης Μεσσηνίας (τηλ.2725051230)
Περισσότερες πληροφορίες όχι μόνο για την εφαρμογή των ΕΜ στους δύο παραπάνω δήμους, αλλά για τη γενικότερη χρήση τους, μπορεί να πάρει κανείς και από το γεωπόνο κ. Περικλή Ηλιόπουλο στο Πεταλίδι Μεσσηνίας τηλ. 2722031663
Στη Ζάκυνθο, στους δήμους Λαγανά και Αρκαδίων εφαρμόζονται επίσης οι ΕΜ στα λύματα των αποχετεύσεων με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πληροφορίες στο κ. Σταύρο Παπαδάτο (τηλ. 2695055238 & 6937358489) πρ. αντιδήμαρχο Λαγανά,ο οποίος τώρα κάνει την εφαρμογή της τεχνολογίας των ΕΜ
Περιττό να αναφέρουμε ότι οι ΕΜ χρησιμοποιούνται και σε πολλούς άλλους νομούς της χώρας, με τα ίδια καταπληκτικά αποτελέσματα.

Τέλος θεωρούμε χρέος μας να αναφέρουμε και από το χώρο ετούτο, ότι από το τέλος του έτους 2008, μια παρέα εθελοντών και στα πλαίσια της ανιδιοτελούς προσφοράς, στην οποία συμμετέχει και ο Σωκράτης Βασιλάκος, ξεκίνησε τις πρώτες προσπάθειες για τη διάδοση των ΕΜ και στο νομό Καρδίτσας. Όσοι ενδιαφέρονται και νομίζουν ότι μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες στη διάδοση των ΕΜ, είναι ευπρόσδεκτοι σε αυτή την ομάδα.
Επικοινωνια στα τηλ. 24410/21000 & 28550 ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των ΕΜ, μπορείτε να πάρετε από τις πηγές που ο γράφων χρησιμοποίησε και είναι:
1. Το βιβλίο του ίδιου του επιστήμονα Τερούο Χίγκα που ανακάλυψε τους ΕΜ. Ο τίτλος του είναι: «Μια επανάσταση που θα σώσει τη γη», εκδόσεις Κέδρος. Έχει 350 σελίδες και τιμάται 16 €. Σας συνιστώ να το διαβάσετε.
2. Οι ιστοσελίδες www.emhellas.com και www.naturam.gr

 2. ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΩ ΤΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΕΜα

   Από ΕΜ 1 σε ΕΜ α:

  ΕΜα,  είναι το αποτέλεσμα αναεροβίου ζύμωσης των ΕΜ1  μαζί με μελάσα από ζαχαροκάλαμο, μέσα σε νερό.

     Α΄ ΥΛΙΚΑ:

  1. Ποιοτικό νερό.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο να μην περιέχει  χλώριο ή άλλες χημικές προσμίξεις οι οποίες είναι δυνατό να παρεμποδίσουν τη σωστή ζύμωση των ΕΜ. Η χρήση κεραμικού με ΕΜ μας δίνει ποιοτικό νερό, το οποίο είναι κατάλληλο για  πόσιμο αλλά και για κάθε άλλη οικιακή χρήση. Προτιμάμε νερό από γεώτρηση, που δεν έχει χλώριο, ή καθαρό θαλασσινό νερό το οποίο είναι και το άριστο.

  2. ΕΜ1

  3. Μελάσα από σαχαροκάλαμο

  4. Πλαστικό δοχείο τροφίμων με καπάκι ή ένα μπετόνι.

Προσέχουμε τα δοχεία αυτά να κλείνουν στεγανά, διότι η ζύμωση γίνεται αναερόβια.  Για την σωστή ζύμωση πρέπει το δοχείο να είναι τελείως γεμάτο με το διάλυμα, ώστε να μην υπάρχει αέρας στο δοχείο.

 5. Θερμαντική αντίσταση που εμβαπτίζεται στο δοχείο με το διάλυμα ώστε να κρατάει τη θερμοκρασία μεταξύ 36 έως 37ο C.

Επιλέγουμε τον τύπο - μέγεθος της αντίστασης, ανάλογα με την ποσότητα διαλύματος που πρόκειται να θερμαίνει. Για να εμβαπτίσουμε την αντίσταση στο δοχείο με το νερό, κάνουμε μια μικρή τρύπα στο καπάκι του δοχείου, διαμέτρου μικρότερης από τη διάμετρο του καλωδίου ώστε να περάσει σφιχτά το καλώδιο, κόβουμε το ηλεκτρικό καλώδιο της αντίστασης σε κάποιο σημείο που μας εξυπηρετεί και το περνάμε σφιχτά από την τρύπα του καπακιού που ανοίξαμε, έτσι ώστε να μην περνάει αέρας και στη συνέχεια  συνδέουμε το καλώδιο στο σημείο που το κόψαμε. 
     Προκειμένου να έχουμε ομαλή έξοδο - απομάκρυνση από το δοχείο, των αερίων ζύμωσης, μπορούμε, να κάνουμε άκόμη μία τρύπα στο καπάκι, από όπου περνάμε ένα λεπτό σωληνάκι διαμέτρου 6 έως 8 χιλιοστών και προεξέχει εσωτερικά του καπακιού μόλις ένα εκατοστό, ενώ η άλλη άκρη του σωλήνα, βυθίζεται μέσα σε ένα μπουκάλι με νερό, από όπου φεύγουν τα αέρια κατά φυσαλίδες και έτσι ελέγχουμε και τη ζύμωση.
      Επίσης, στο κάτω μέρος του δοχείου μπορούμε να τοποθετήσουμε κάνουλα, προκειμένου να αδειάζουμε το διάλυμα μετά την ολοκήρωση της ζύμωσης. Από την κάνουλα, μπορούμε μετά τις επτά ημέρες ζύμωσης, να βγάζουμε μια μικρή ποσότητα διαλύματος και να μετράμε το ΡΗ. Εφόσον είναι στα επιθυμιτά πλαίσια, σταματάμε τη ζύμωση, εάν όχι το αφήνουμε λίγες ημέρες ακόμη.

    Β΄ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ:

    94% νερό, 3% ΕΜ1 και 3% μελάσα

ή  30 γραμ. ΕΜ1 και 30 γραμ. μελάσας σε ένα κιλό νερό.

Π.χ. Σε ένα δοχείο των 33 λίτρων που κυκλοφορεί στο εμπόριο, βάζουμε 31 λίτρα νερό, ένα λίτρο ΕΜ1 και ένα κιλό μελάσα.

  Ή σε δοχείο των είκοσι λίτρων βάζουμε 18,80 λίτρα νερό, 0,60 λίτρα ΕΜ1 και 0,60 κιλά μελάσα.

  ή σε δοχείο των δέκα λίτρων βάζουμε 9,4 λίτρα νερό, 0,30 λίτρα ΕΜ1       και 0,30 κιλά μελάσα.

ή σε δοχείο των πέντε λίτρων βάζουμε 4,7 λίτρα νερό, 0,15 λίτρα ΕΜ1 και 0,15 κιλά μελάσα.

            Το μέγεθος του δοχείου που θα επιλέξουμε για την παρασκευή διαλύματος ΕΜα, εξαρτάται από τις ανάγκες μας, δηλαδή πόση ποσότητα ΕΜα θα χρειαστούμε μέσα σε 30 ημέρες

    Γ΄ ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Λιώνουμε τη μελάσα σε πολύ καυτό νερό, δηλαδή σε μια θερμοκρασία γύρω στους 70 - 80ο C. Η υψηλή θερμοκρασία σκοπό έχει το γρήγορο λιώσιμο της μελάσας και κυρίως την απολύμανσή της από διάφορους επιζήμιους μικροοργανισμούς. Η ποσότητα του νερού που θα λιώσουμε τη μελάσα ας μη ξεπερνάει το μισό της συνολικής  ποσότητας που παίρνει το δοχείου στο οποίο θα γίνει η ζύμωση.

  2. Αφού λιώσει καλά η μελάσα αδειάζουμε το διάλυμα αυτό της μελάσας μέσα στο δοχείο που θα γίνει η ζύμωση. Στη συνέχεια προσθέτουμε κρύο νερό  ώσπου η θερμοκρασία  να πέσει κάπου στους 35°C.

  3.Στη θερμοκρασία αυτή των 35 C,  προσθέτουμε το ΕΜ 1 και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια γεμίζουμε το δοχείο με χλιαρό νερό και φροντίζουμε έτσι ώστε η τελική θερμοκρασία να μην είναι κάτω από 35ο C.  Επαναλαμβάνουμε ότι για την σωστή ζύμωση, που όπως είπαμε είναι αναερόβια, πρέπει το δοχείο να είναι τελείως γεμάτο, να μην περιέχει δηλαδή αέρα.

 ΠΡΟΣΟΧΗ: σε υψηλές θερμοκρασίες, πάνω  50ο C οι ΕΜ αρχίζουν να αδρανοποιούνται και σε ακόμη μεγαλύτερες των 50 πεθαίνουν.

4. Η διάρκεια  της ζύμωσης, εφόσον η θερμοκρασία διατηρείται  μεταξύ 36 - 37ο C, είναι περίπου 10 ημέρες.  Εάν η θερμοκρασία για οποιουσδήποτε λόγους πέσει κάτω από τα παραπάνω όρια , τότε η ζύμωση πρέπει να διαρκέσει λίγες περισσότερες ημέρες, και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 15.

5. Αφού ολοκληρωθεί η ζύμωση, περάσουν δηλαδή οι 10 ημέρες, ανοίγουμε το δοχείο και με ένα πεχάμετρο ή με ένα ειδικό πεχαμετρικό χαρτί μετράμε το  PH του διαλύματος ΕΜα,  το οποίο πρέπει να είναι όξινο και γύρω στο 3,5  και να μη ξεπερνάει το  4. Εφόσον το ΡΗ βρίσκεται μέσα στα παραπάνω όρια, αυτό σημαίνει ότι η ζύμωση ήταν επιτυχής και άρα το διάλυμα κατάλληλο για χρήση.

    Δ΄ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΕΜα

         Αφού λοιπόν ολοκληρώθηκε η ζύμωση, το διάλυμα ΕΜα μεταγγίζεται σε μικρότερα δοχεία, τέτοια σε μέγεθος και τόσα σε αριθμό, ανάλογα με τη χρήση που προορίζεται.  Τα δοχεία αυτά πρέπει να είναι τελείως γεμάτα, χωρίς αέρα και να φυλάσσονται σε σκοτεινό μέρος και σε περιβάλλον δροσερό όσο είναι δυνατόν. Η χρήση ασκού για αποθήκευση του ΕΜα, αποτελεί την καλύτερη λύση, γιατί έτσι πετυχαίνουμε τη διαρκή απουσία αέρα μέσα στο διάλυμα.

       Για τα υποσχόμενα αποτελέσματα, το παραγόμενο διάλυμα εφόσον αποθηκευτεί σε σκοτάδι και μέρος δροσερό, πρέπει να έχει χρησιμοποιηθεί μέσα σε 20 έως 30 ημέρες. Εφόσον η συνθήκες συντήρησης είναι πολύ καλές, μπορεί να διατηρηθεί και να χρησιμοποιηθεί ακόμη και μέσα σε έξη μήνες. 


Το παρόν συνταγολόγιο συντάχθηκε από

το γεωπόνο Σωκράτη Βασιλάκο

Για περισσότερες λεπτομέρειες ή διευκρινήσεις σχετικά με την παραπάνω εργασία παρασκευής ΕΜα, συμβουλευτείτε μας στα τηλ.  24410/21000 και 28550, εκτός από ώρες κοινής ησυχίας

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜα

Παραθέτουμε μερικές από τις πολλές εφαρμογές του

 1.   Το ΕΜα, για καλύτερη αποτελεσματικότητα, να χρησιμοποιείται μέσα σε 20 έως 30 ημέρες (όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα) από την ημερομηνία παρασκευής του. Εάν αποθηκευθεί σε καλές συνθήκες μπορεί να συντηρηθεί  και πάνω από έξη  μήνες.

2.   Το ΕΜα είναι απολύτως οικολογικό και τελείως ακίνδυνο για κάθε μορφή ζωής. Μη το φοβάστε αν έρθει σε επαφή  με τα χέρια,  το σώμα σας ή ακόμη και με το πρόσωπό σας.

3.   Επειδή μέρος των μικροοργανισμών ζει χωρίς αέρα (είναι αναερόβιο) γιαυτό πρέπει το δοχείο στο οποίο τους βάλαμε να είναι πάντοτε γεμάτο, ώστε έτσι να μην υπάρχει  αέρας. Η χρήση ασκού είναι ίσως η καλύτερη λύση.

4.   Να αποθηκεύεται σε μέρος δροσερό και σκοτεινό, το φως της ημέρας τους απενεργοποιεί. Αποφεύγουμε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες κατά την αποθήκευση. Όσο καλύτερες οι συνθήκες αποθήκευσης, τόσο μεγαλύτερη η διάρκεια ζωής του

5.   Για χρήση του ΕΜα, το διαλύουμε σε νερό χωρίς χημικά, διότι τα χημικά τους αδρανοποιούν σε κάποιο βαθμό. Το νερό π.χ. από το δίκτυο, να το αποφεύγουμε διότι περιέχει χλώριο. Προτιμάμε νερό από γεωτρήσεις, από πηγές του βουνού ή από ΕΜ - κεραμικό. Εάν αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό του δικτύου, βάζουμε το νερό σε δοχεία με μεγάλο στόμιο και  τα αφήνουμε ανοιχτά για δύο τουλάχιστο ώρες ώστε να απομακρυνθεί το αέριο του χλωρίου, οπότε και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.

6.   Γενικά το ΕΜα το διαλύουμε σε νερό σε αναλογία από 1 προς 10 μέχρι 1 προς 1000 ανάλογα με τη χρήση του. Δεν πειράζει αν το χρησιμοποιήσουμε πολύ πυκνό  1000, ακόμα και σκέτο,  χωρίς δηλαδή νερό. Προσοχή: από τη στιγμή που διαλύσαμε το ΕΜα σε νερό, είναι καλύτερα να το χρησιμοποιούμε αμέσως ή το πολύ μέσα σε 24 ώρες. Όσο πιο πολύ παραμένει στο νερό, τόσο απενεργοποιείται.

7.      Ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται :
α) Με όσο το δυνατό χαμηλότερη πίεση και οπωσδήποτε κάτω από 10 ατμόσφαιρες, διότι σε μεγάλες πιέσεις οι μικροοργανισμοί πεθαίνουν.
 β)  Όταν αρχίζει και νυχτώνει, διότι :
βα) Η ακτινοβολία της ημέρας τους απενεργοποιεί.
ββ)  Η νυχτερινή δροσιά που ακολουθεί ευνοεί τη δράση και την  αποτελεσματικότητα των ΕΜ.

 8.   Για δυσοσμίες σε κλειστούς χώρους, σε  στάβλους και όπου αλλού υπάρχουν, στην αρχή, τις πρώτες δηλαδή 3-4 ημέρες, ψεκάζουμε κάθε μέρα σε αναλογία 4 προς 100 και ύστερα κάθε  2 έως 3 ημέρες  σε μικρότερη αναλογία π.χ. 2 προς 100 ή και μικρότερη. Στην πράξη, από την εξαφάνιση ή περιορισμό της δυσοσμίας, θα αντιληφθείτε και από μόνοι σας το κάθε πόσο θα ψεκάζετε και σε ποια αναλογία.  Στους στάβλους ψεκάζουμε όχι μόνο το λερωμένο χώρο με τα  απόβλητα των ζώων, αλλά και την τροφή και το νερό που πίνουν, καθώς  τους τοίχους και τα ίδια τα ζώα.

9.   Στο νερό που πίνουν τα ζώα,  στην αρχή ρίχνουμε λίγο ΕΜα περίπου 1 προς 100 για να το συνηθίσουν και όσο περνάει ο καιρός και βλέπουμε ότι το πίνουν αυξάνουμε τη δόση ΕΜα και μπορούμε να φτάσουμε τελικά μέχρι και 1 προς 20.

10.  Για ψεκασμό των φυτών, σε εσωτερικούς χώρους, σε θερμοκήπια ή σε υπαίθριες καλλιέργειες διαλύουμε στο ψεκαστικό μας το ΕΜα σε αναλογία  σε αναλογία από 0,5% έως 5%  και ψεκάζουμε όπως περιγράφουμε  παραπάνω (παράγραφος 7)
11.   Για τα λουλούδια, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ψεκάζουμε κατά τον ίδιο τρόπο όπως παραπάνω.

12.   Για τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, που είναι από τις σημαντικότερες επεμβάσεις που έχουν σχέση με την υγιεινή και την καλή ανάπτυξη των φυτών, καθώς και την  μεγάλη και ποιοτική παραγωγή τους, μπορούμε να ενσωματώσουμε στο έδραφος τους ΕΜ είτε ψεκάζοντας οπότε ακολουθεί καλλιέργεια του εδάφους (όργωμα, δισκοσβάρνισμα, φρεζάρισμα κλπ) ή ριζοποτίζουμε. Υπογραμμίζουμε  ότι η εφαρμογή ΕΜ γίνεται σε εδάφη που περιέχουν οργανική ουσία τόση όση είναι αναγκαία να τραφούν οι ΕΜ.  για να αποβάλλουν έτσι τις χρήσιμες ουσίες τις οποίες θα απορροφήσουν τα φυτά και θα ενισχύσουν έτσι το αμυντικό τους σύστημα. Για κάθε στρέμμα χρησιμοποιούμε μέχρι  5 κιλά ΕΜα.  Το ψεκαζόμενο διάλυμα πρέπει να ενσωματωθεί αμέσως στο έδαφος είτε με μηχανικά μέσα αναμοχλεύοντας το έδαφος,  είτε με πότισμα.

13.   Για τη δυσοσμία βόθρων και αποχετευτικών ανοιχτών ή κλειστών δικτύων με ακάθαρτα, ψεκάζουμε ή ρίχνουμε μια ποσότητα ΕΜα ανάλογα με την περίπτωση.

14.  Για σφουγγάρισμα στο σπίτι και σε οποιουσδήποτε άλλους χώρους, ρίχνουμε στον κουβά (σε 7 κιλά νερό) ένα φλιτζάνι ΕΜα (50 περίπου γραμμάρια ή και περισσότερο). Μετά το σφουγγάρισμα, λίγο μετά το στέγνωμα, αν ακολουθήσει και τρίψιμο του δαπέδου, τότε αυτό παίρνει  ωραία λάμψη. Τα απόνερα από τον κουβά τα αξιοποιούμε ποτίζοντας τα λουλούδια μας ή τον κήπο μας, ή ρίχνοντάς τα στο βόθρο εάν έχουμε για να εξουδετερώνουμε τυχόν δυσοσμίες.

15.       Για καθάρισμα τζαμιών και χώρων υγιεινής (τουαλέτες), για γυάλισμα μεταλλικών ειδών και ασημικών, επίπλων, βιβλιοθηκών κ.λπ, διαλύουμε 30 γραμ. ΕΜα ή και περισσότερο, σε ένα κιλό νερό και ψεκάζουμε με ένα ψεκαστηράκι π.χ. του ενός λίτρου ή επαλείφουμε τις επιφάνειες με ένα πανί ή σφουγγαράκι βουτηγμένο στο διάλυμα.

 Όπως προαναφέραμε, εκτός από τις παραπάνω εφαρμογές, έχει και πολλές άλλες ακόμη, φτάνει να αφήσετε τη φαντασία σας να δουλέψει....

Αναζήτηση

Μετάφραση

enfrdeitptrues

Φωτογραφίες

New-Doc-2018-05-03_3.jpg

Χρήσιμοι Ιστότοποι

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 84 επισκέπτες και κανένα μέλος

Σύνδεση

?>